Rabu, Oktober 28, 2009

Isteri Solehah Pasti Pelihara 10 Sifat


Mari hayati pesanan isteri ‘Auf bin Muhlim Ashaibani kepada puterinya ketika hendak bernikah dengan al Haris bin Amr, raja negeri Kandah. Sewaktu utusan diraja hendak membawa pengantin untuk disampaikan kepada raja, ibunya berwasiat kepada anak perempuannya:

“Wahai anakku!
Kalaulah wasiat ini untuk kesempurnaan adabmu, aku percaya kau telah mewarisi segala-galanya, tetapi ia sebagai peringatan untuk yang lalai dan pedoman kepada yang berakal.

Andai kata wanita tidak memerlukan suami kerana berasa cukup dengan kedua ibu bapanya, tentu ibumu adalah orang yang paling berasa cukup tanpa suami. Tetapi wanita diciptakan untuk lelaki dan lelaki diciptakan untuk mereka.

Wahai puteriku,
Sesungguhnya engkau akan meninggalkan rumah tempat kamu dilahirkan dan kehidupan yang telah membesarkanmu untuk berpindah kepada seorang lelaki yang belum kamu kenal dan teman hidup yang baru. Kerana itu, jadilah 'budak' wanita baginya, tentu dia juga akan menjadi 'budak' bagimu serta menjadi pendampingmu yang setia.

Peliharalah sepuluh sifat ini terhadapnya, tentu ia akan menjadi perbendaharaan yang baik untukmu.

Pertama dan kedua, berkhidmat dengan rasa puas serta taat dengan baik kepadanya.

Ketiga dan keempat, memerhatikan tempat pandangan matanya dan bau yang diciumnya. Jangan sampai matanya memandang yang buruk daripadamu dan jangan sampai dia mencium kecuali yang harum daripadamu.

Kelima dan keenam, memerhatikan waktu tidur dan waktu makannya, kerana lapar yang berlarutan dan tidur yang terganggu dapat menimbulkan rasa marah.

Ketujuh dan kelapan, menjaga hartanya dan memelihara kehormatan serta keluarganya. Perkara pokok dalam masalah harta adalah membuat anggaran dan perkara pokok dalam keluarga adalah pengurusan yang baik.

Kesembilan dan kesepuluh, jangan membangkang perintahnya dan jangan membuka rahsianya. Apabila kamu tidak mentaati perintahnya, bererti kamu melukai hatinya. Apabila kamu membuka rahsianya kamu tidak akan aman daripada pengkhianatannya.

Kemudian janganlah kamu bergembira di hadapannya ketika dia bersedih atau bersedih di hadapannya ketika dia bergembira. Jadilah kamu orang yang sangat menghormatinya, tentu dia akan sangat memuliakanmu.

Jadilah kamu orang yang selalu sepakat dengannya, tentu dia akan sangat belas kasihan dan sayang kepadamu.

Ketahuilah,
Sesungguhnya kamu tidak akan dapat apa yang kamu inginkan sehingga kamu mendahulukan keredaannya daripada keredaanmu, dan mendahulukan kesenangannya daripada kesenanganmu, baik dalam hal yang kamu sukai atau yang kamu benci dan Allah akan memberkatimu.”

1 ulasan:

 1. Salam Ustaz Baba..

  Suami dan Isteri adalah ibarat irama dan lagu..saling melengkapi diantara satu sama lain..suami yang soleh pasti akan berusaha memastikan kebajikan keluarga tidak terabai dan rumahtangga itu dipenuhi kecintaan terhadap Islam dan rahmat berkasih sayang..dan sebagai balasannya pasti isteri yg beriman akan turut berusaha mencapai kedudukan yang tertinggi disisi Allah dan melakukan yang terbaik untuk para suami..

  Saya sendiri tidak sempurna terlalu banyak melakukan kesilapan kepada suami setiap masa dan ketika tetapi sifatnya yg begitu baik yg sentiasa berlemah lembut dan tidak meninggikan suara malah sentiasa bersabar dg kerenah isterinya yang satu inilah yang banyak membuka mata dan minda ini utk berfikir dan bersyukur atas segala kebaikannya selama ini dan dari situ lahir keazaman utk menjadi isteri dan ibu yang solehah dan melakukan yg terbaik utknya sebagai balasan di atas kesemua kebaikan yg dilakukannya..dan kini kalau ditanya apakah yang buruk pada diri suami saya..

  MasyaAllah..tidak teringat lagi...segala2nya dirasakan terlalu sempurna..

  Sentiasalah berbuat baik dan berlemah lembut dengan isteri insyaAllah, saya percaya kebaikan anda akan dibalas oleh isteri anda 10x ganda lebih dari itu..

  BalasPadam